Poopeek v době Covidové

Celý svět zasáhla pandemie a kultura jakoby se úplně zastavila. Krize s virem Covid19 spojená však ukázala v mnoha případech, že jsou lidé ve všech oborech schopní se semknout a najdou si svou cestu, jak dělat to, co mají rádi, co je baví a naplňuje. Právě kulturní segment je toho jasným důkazem.

Digitalizace mnoha oborů pomáhá lidem rozvíjet svou kreativitu i přes značná omezení a regulace. Stejně tak i firma Poopeek s.r.o provozující hudební tržiště pro interprety a pořadatele Poopeek.com se rozhodla napnout plachty a vyrazit vpřed k nadějným zítřkům. Dne 4.4.2021 tak vypustila po roce a půl provozu novou verzi aplikace značně obohacenou o řadu vstupů z aktivity uplynulého roku. Začněme ale od začátku.

Pandemie nás zastilhla v ne příliš vhodné chvíli. Po ukončení testovacího provozu získala platforma prvních pár desítek platících zákazníků, když najednou prásk. Kultura se zavírá a veškerý zájem vlády se přesouvá do segmentů s prioritami udržení zdraví populace. Duben 2020 byl pro většinu z nás ve znamení změn, na které snad ani nebylo možné se připravit. Okamžitá stopka všech živých akcí znamenala absolutní pád na dno ještě hlubší, než na kterém jsme začínali. Po úspěšné Poopeek RoadShow jsme najednou přišli nejen o příjmy, ale o veškeré naděje na postupný (ikdyž třeba pomalý) růst.

Shodou náhod jsme však začali inovovat v programu Starter společnosti CzechInvest, kde jsme se měli možnost spojit s řadou významných lidí. Nalili jsme si čistého vína a rozhodli se celou situaci po pár lahvích Jacka Danielse pojmout jako novou výzvu, novou příležitost, krok dál. Během programu jsme si mnohokrát nastavili zrcadlo, přepracovali naše vize a cíle, změnili myšlení a pojali Poopeek úplně novým stylem. Mimo jiné jsme poprvé začali uvažovat o rozšíření portfolia o nový produkt. Celým programem nás provedla řada skvělých i méně skvělých mentorů, kteří však měli jeden společný jmenovatel – reflexe.

Poopeek jsme během oněch 7 měsíců rozebrali na atomy a zase složili dohromady. Stanovili strategie, vývojové plány, provedli hloubkové analýzy zákazníků, sestavili predikce trhu a našli si svůj styl, jak najít motivaci i v době, kdy nám není do zpěvu. Výsledkem je řada nových funkcí, které jsou ve vývoji nebo již nasazeny v produkčním řešení. Mezi tyto funkce počítáme například férové hodnocení interpretů pořadateli, logika relevance či srovnávací nástroj pro transparentní výběrové řízení. Je tu řada novinek, které pro zákazníky připravujeme a budeme je postupně nasazovat.

Rok 2020 ale nebyl jen rokem s CzechInvestem. V nabité agendě se nám podařilo získat 2. místo v soutěži T-Mobile Rozjezdy. Tohoto ocenění si velice vážíme. Byli jsme svědky velké konkurence mladých podnikatelů, kteří se soutěže účastnili s báječnými inovativními nápady. Právě tato soutěž nás přivedla k zajímavému kontaktu s panem Robinem Langerem, který na soutěži zastoupil P-Pink (Pardubický podnikatelský inkubátor z.ú.). Z kontaktu se stala schůzka, ze schůzky spolupráce, která trvá dodnes a je skvělou příležitostí, jak rozvíjet Poopeek i jinými směry.

Protože i my jsme museli dodržovat karanténu, sedět doma na zadku a programovat backend s frontendem, zatoužili jsme po lehkém rozptýlení. A toto rozptýlení bychom rádi brzy dopřáli všem. Nejen muzikantům, našim fanouškům či přátelům, ale i široké veřejnosti. Zapojili jsme komunitu, které vznikla kolem Poopeek.com a získali řadu inspirativních podnětů od muzikantů, pořadatelů i managerů. Výsledkem se stává nový produkt, který s pomocí P-Pink i pomocí vaší brzy spatří světlo světa. Více podrobností se dozívte na našem Facebooku, LinkedIn či jiných komunikačních kanálech.

A co se stalo na tom všem tím nejcennějším zjištěním?

Nezáleží na tom, zda uspějeme či nikoliv, zda vyděláme milion nebo tisícikorunu. Záleží na tom, že kolem sebe máme partnery, o které se můžeme opřít, můžeme jim důvěřovat a spolehnout se na ně i v době, kdy nikomu není hej. To je to nejcennější zjištění, které nám pandemie přinesla. Dobrý tým je to, co přetrvává a zůstává, ikdyby se našel někdo, kdo to všechno udělá lépe.